Mini loempia's met kip

Heerlijk zijn ze die zelfgemaakte loempia’s. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Je kunt ze makkelijk invriezen en zo heb je altijd een lekkere snack in huis.

 

.

Ingrediënten:

Loempiavellen (20 stuks)

Mihoen 125gr.

Prei (1/2)

1 ui

1 knoflookteentje

Halve winterwortel

Selderij

Zakje boemboe roedjak

Kipfilet (200gr)

4 eieren

Zonnebloemolie.

 

De loempiavellen die ik gebruik zijn van het merk: Spring Home. Er zitten 40 stuks in een pak en zijn verkrijgbaar bij toko’s, turks/marokkaanse winkels en sommige supermarkten. Ze liggen in het vriesvak. Ik heb ze gehaald bij AH.

 

Laat eerst de Loempiavellen ontdooien in de verpakking, het liefst rustig een nachtje in de koelkast , of anders in een uurtje bij kamertemperatuur. De vellen drogen snel uit, dus bedek ze tijdens het werken met een vochtige theedoek. Na gebruik van 20 vellen kun je de andere helft weer invriezen, als je ervoor zorgt dat de stapel vellen niet teveel uitdroogt.

Ondertussen kun je de kipfilet pocheren.Het gezondste is om de kip te pocheren, en kipfilet leent zich hier het beste voor. Je kookt de kip als het ware in een pannetje met water, samen met een bouillonblokje of wat andere kruiden. Garen in bijna kokend water, daar komt het op neer.

Pak een pannetje. Vul de pan voor ¾ met water. Voeg zout of bouillonblokje toe. Verhit het water. Zodra je de eerste bellen ziet, zet je het vuur laag. Het water kookt nu bijna. Het is niet de bedoeling dat het water gaat koken. Leg de kipfilet in de pan. Pocheer de kipfilet 7-10minuten Je moet dan af en toe een ‘bubbeltje’ zien. Haal dan de pan van het vuur en laat de kipfilet nog 7-10 minuten in het warme vocht staan. Je kunt de kip hierna uit de pan halen, laten afkoelen en in blokjes of reepjes snijden.

Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze uitlekken in een vergiet.

Pel en snipper de ui fijn. Doe dit ook met de knoflook. Maak de wortel schoon en snij in fijne reepjes of rasp de wortel. Snij de prei in halve ringetjes.

Verwarm wat olie in de pan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet. Voeg de knoflook toe en ook de prei en wortel. Laat dit een 5 minuten bakken . Roer regelmatig door. Voeg dan de mihoen toe en roer dit goed door het groentemengsel. Ik knip de mihoen met een schaar altijd in stukken voordat ik het toevoeg. Dit mengt makkelijker. Breng op smaak met wat maggi en/of ketjap. Voeg op het laatst nog fijngesneden selderij erdoor heen.

 

Klop de eieren los met wat peper en zout en bak hier omeletjes van. Laat afkoelen en snij ze in reepjes.

Nu heb je alles gereed en kun je beginnen met het vullen en rollen van de loempia’s.

Leg een loempia vel als ruitvorm voor je op tafel, punt omhoog dus. Leg wat vulling(mie) onder het denkbeeldige midden.Leg hierop wat stukjes kip. Besmeer de kip met roedjak. Leg hierop omeletreepjes. Rol de onderste punt strak omhoog, vouw dan de zijkanten strak naar binnen en rol verder omhoog. Plak dicht met wat losgeklopt ei. Ga verder met het volgende loempiavel. Ga zo door tot je alle loempiavellen gevuld en gerold hebt.

 

Bak ze ongeveer 3/4 minuten in olie. Tot ze goudbruin zijn. Serveer ze met chilisaus.

Tip: je kunt ze heel makkelijk invriezen. Laat ze niet eerst ontdooien voordat je ze gaat bakken. Bevroren loempia's ongeveer 5 minuten bakken.