tomatensoep van verse tomaten

Heerlijk vers gemaakt, als voorafje, bij de lunch of zomaar tussendoor. Het kost wat meer tijd maar het is echt duizend keer lekkerder dan uit een blik. Ik kan je trouwens verzekeren dat echt iedereen dit soepje kan maken.

 

 

Ingrediënten:

 1 ui

1 teentje knoflook

0,5 eetl boter

1/3 winterwortel

2 stengels bleekselderij

750 gr tomaten

2 bouillontabletten (vlees, kip of groente)

 

Gehakballetjes (optioneel)

175 gr half-om-half gehakt

1 eidooier

Paneermeel

Peper/zout

 

Bereiden

Snijd eerst alle groente fijn. Ui pellen en snipperen. wortel schoonschrapen en in blokjes snijden, Bleekselderij wassen en in stukjes snijden, teentje knoflook pellen en fijn snijden, tomaten wassen en in vieren delen. In pan boter verhitten en ui+ knoflook 1 minuut fruiten. Doe verder alle gesneden groente in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar en laat een paar minuten smoren. Los ondertussen de bouillonblokjes al roerend op in 1 liter kokend water. Giet het vocht in de pan bij de groente. Roer en breng de soep aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken met deksel op de pan. Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Proef en breng op smaak met peper en zout.

 

Gehakt in een kom vermengen met peper, zout, ei en paneermeel. Hier kleine balletjes van draaien. Water aan de kook brengen en de balletjes in 4 minuten gaarkoken. In vergiet onder koud water afspoelen.

 

Serveer de soep met gehaktballetjes en fijngehakte peterselie, selderij of basilicum