bananenbroodjes

 © foto Louisa

 Ik gebruik overrijpe bananen voor smoothies en ijs maar wist niet dat je er ook heerlijke bananenbroodjes van kunt maken. Ik kwam tot inspiratie voor dit recept door 24 kitchen food recycle. http://www.24kitchen.nl/recepten/bananenbrood-1

Ik heb het recept iets aangepast. Hoe rijper de banaan hoe zoeter en lekkerder!!

 

Bananenbroodjes  (ongeveer 50 mini-broodjes)

 

Ingrediënten:

300 gr zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

100 gr zachte boter

100 gr suiker

2 eieren

2 zakjes vanillesuiker of een vanillestokje

1 theel. Kaneelpoeder

4 rijpe bananen

Zout

 

mini-muffin bakvorm

 

Verwarm de oven voor op 180 graden

Zeef het bakmeel. Meng het meel met bakpoeder, kaneelpoeder en een snuf zout.

Klop met een handmixer(of keukenmachine) in een andere kom de boter met suiker en vanillesuiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe.

Spatel het bloemmengsel door het beslag.

Prak de bananen fijn en meng deze goed door het beslag.

Verdeel het beslag over de muffin-bakvormpjes( eerst de vormpjes goed invetten, ik gebruik hiervoor siliconenvormpjes die ik in de muffinvorm plaats)

Gebruik hiervoor een theelepel en vul ze voor 2/3 met het beslag

Bak ze bruin in ongeveer 15 minuten.

Controleer met een prikker of ze gaar zijn. Als deze droog er uit komt zijn ze goed.

 

Tips

- als je geen zelfrijzend bakmeel hebt gebruik dan bloem met bakpoeder. De verhouding is 100 gram bloem en een theelepel bakpoeder.

-men kan ook een cakevorm nemen. Bekleed deze eerst met bakpapier en vul deze voor de helft met beslag

-Je kunt de bananenbroodjes verder op smaak brengen met specerijen (vanille, kardemom, koekkruiden, kerrie, nootmuskaat), gedroogd fruit (krenten, rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, dadels) of met noten (fijngehakte pistachenoten, walnoten, hazelnoten of pecannoten). Lekker in combinatie met ander overrijp en zacht fruit als mango of peer. Voeg wat rasp van een citroen, sinaasappel of mandarijn toe voor een fris accent.