Prei-pastinaaksoep

©foto Louisa

 

In korte tijd is de bijna vergeten pastinaak weer helemaal terug van weggeweest. De smaak van de “witte wortel” is enigszins zoet maar lijkt ook een beetje op knolselderij. Ook heeft de smaak iets anijsachtig.

Een pastinaak heeft de goede eigenschap om mooi fluweelachtig te binden. Je hoeft dus geen aardappel mee te koken voor een mooi gebonden resultaat. 

Pastinaak heeft een kooktijd van ongeveer 20minuten.

 

Benodigheden 4 pers:

250 gr prei in ringen gesneden

teentje knoflook fijngesneden

1 ui kleingesneden

200 gr pastinaak geschild en in blokjes gesneden

1 liter groente of kippenbouillon

1-2 eetlepels olijfolie

mosterd

peterselie

 

Fruit de ui samen met knoflook in de olie glazig. Doe daarbij de in ringen gesneden prei en in blokjes gesneden pastinaak. Smoor dit mengsel een minuut of 5.

Schenk de bouillon erbij en laat een 20 minuten zachtjes koken.

Pureer het mengsel met de staafmixer en breng op smaak met mosterd.

Check of de soep niet te dik is en voeg eventueel nog wat water toe om te verdunnen. Breng op smaak met peper en zout, alleen indien nodig.

Bestrooi met fijngehakte peterselie.