Zoetzuur varkensvlees (Koe-Loe-Jok)


 

 ©foto Louisa

Dit gerecht maakte mijn vader altijd en maak ik nog regelmatig. Het originele recept komt uit een chinees kookboek uitgegeven in nederland in 1974. Ik heb het wel aangepast door heel de jaren heen.

 

Ingrediënten (4pers):

 

1 pond magere varkenslappen( ik maak het ook weleens met varkenshaas)

½ theelepel zout, ½ theelepel peper, 1 eetlepel sherry

1 ei, 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel maizena

saus:

4 eetlepels tomatenketchup,1 theel.sojasaus(ik gebruik ook dikwijls ketjap, net wat ik in huis heb), 4 eetlepels azijn, 4 eetlepels suiker, 2 dl water, 1 1/2 eetl. maizena

een halve winterwortel,schoongemaakt, geblancheerd en in schijfjes gesneden.

Champignons in schijfjes gesneden

3 grote uien grof gesneden

knoflookteen, gepeld en in plakjes gesneden

prei in stukken gesneden(in het originele recept gebruiken ze komkommer)

olie (zonneboemolie)

Bereidingswijze;

Snijd het vlees in hapklare stukjes. Doe zout,peper en sherry in een kommetje, roer door elkaar en bestrooi het vlees hiermee aan alle kanten. Laat een half uurtje intrekken.

Klop bloem, maizena en ei tot een egaal mengsel en doop hierin het varkensvlees. Verhit olie tot 185 graden. Leg de stukjes een voor een in de pan(niet teveel tegelijk anders koelt de olie te snel af) en laat ze bakken tot ze goudbruin zijn. Neem uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Doe olie in de wok en bak hierin de uien, knoflook, champignons en wortel. Doe de prei pas op het allerlaatste erbij.

Roer tomatenketchup,sojasaus,azijn,suiker,water en maizena goed door elkaar. Giet dit mengsel bij de groenten en laat al roerend zachtjes koken tot de saus dik wordt. Eventueel wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

Leg het vlees in de saus  en laat alles goed warm worden.

Serveer met rijst.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb