Panna cotta met bosvruchtencoulis

Panna cotta is een heerlijk Italiaans dessert. De vertaling van Panna cotta is gekookte room. Het is een nagerecht uit het noorden van Italië, de regio Piemonte

Het is zacht, zoet en romig van smaak en het ziet er schitterend uit. Panna cotta heeft dan wel een luxe uitstraling maar echt heel duur is het niet, het is snel en makkelijk te maken.

Wat je nodig hebt is lekker overzichtelijk: room, suiker, gelatine en vanille. Om wat meer kleur en smaak te geven aan de Panna cotta kan je het prima serveren met vers rood fruit, vlaaivulling, jam, ijs, chocolade of een combinatie van die dingen.

Als je zelf Panna cotta gaat maken dan is er wel een belangrijke factor om rekening mee te houden: het dessert zelf maak je in ongeveer 20 minuten en vanaf dat moment moet de Panna cotta nog ongeveer4 uur in de koelkast staan voordat je kan aanvallen op je zelfgemaakte dessert.

Ik ben geïnspireerd voor dit recept door www.kokenmetkarin.nl

Ingrediënten (4pers)

250 ml slagroom

250 ml volle melk

50 g suiker

3 blaadjes gelatine

1 vanillestokje of vanillesuiker

Coulis: 150 g bosvruchten (diepvries) 3 el suiker

Doe melk en room in een pan. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het zwarte binnenste eruit. Doe stokje en schraapsel in de pan, plus suiker. Ik heb ipv vanillestokje een zakje vanillesuiker gebruikt. Breng op laag vuur aan de kook en laat 5 minuten heel zachtjes koken. Laat intussen de gelatine weken in koud water en maak de coulis.

Coulis: zet het bevroren fruit met de suiker 2x1 minuut in de magnetron, goed roeren. Voor een gladde saus kun je het fruit pureren met een staafmixer.

Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze van het vuur af door de hete room. Pak 4 mooie glaasjes. Giet de hete room erin, laat even afkoelen en zet dan 3-4 uur in de koelkast om op te stijven. Dek het af met folie.

Tip:Je kunt de opstijf tijd wat verkorten door ze een uurtje in de diepvries te zetten

Serveren: vul met een lepel voorzichtig de bosvruchtensaus over de glaasjes. Je kan de coulis warm of koud serveren. Eventueel garneren met een blaadje mint.