Bami goreng

 

 

Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Min Nan Chinese taal waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk: "tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten". Ook in Indonesië, Maleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en "via het Indonesisch" is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.

In Nederland wordt met bami ook vaak bami goreng bedoeld, namelijk gebakken bami met varkens- of kippen  -vlees of/en garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers als toevoegingen aan de tarwenoedels. De benaming "bami goreng" komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij "goreng" gebakken betekent. Het wordt in Nederland vaak gebruikt om alle vormen van gebakken mie aan te duiden, ook de Chinese en soms zelfs ook de Thaise varianten

 

Je hebt deze bami zo op tafel. Echt erg handig voor als er opeens gasten voor de deur staan. En je kunt er van alles bij serveren.

 

Ingrediënten (4 personen)

 

300 gr mie ( ongeveer 2 à 3 nestjes p.p.)

400 gr varkensvlees of kipfilet

1 prei

Halve spitskool

1 grote ui

2 teentjes knoflook

Sambal

Ketjap manis

Maggi

Djahé (poeder)

Zonnebloemolie

 

Bereiding 

  • Snij het vlees in kleine blokjes. Marineer het vlees met een beetje zout, ketjap, djahé en een kneepje citroen. Maak het niet te nat met de ketjap. Laat het vlees afgedekt buiten de koelkast een klein uurtje intrekken.
  • Kook ondertussen de mie volgens de omschrijving op het pak. Spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snij de prei en spitskool in fijne reepjes. Snijd vervolgens ook de ui en knoflook fijn.
  • Verhit olie in een pannetje en bak het vlees hierin aan. Ik bak het vlees altijd apart in een pannetje. Ik gebruik meestal varkenshaas en als dat te lang bakt wordt het droog.
  • Verhit daarna olie in een pan/wok en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg hierbij 1 theelepel sambal(naar smaak) en een flinke scheut ketjap. Roer goed door. Voeg dan de prei en spitskool toe en bak al omscheppend ongeveer 4 minuten Voeg dan de afgekoelde mie toe en bak de mie op. Voeg maggi en/of ketjap naar smaak toe en schep het geheel goed om tot de bami geheel verkleurd is. Voeg dan de vleesblokjes bij de bami goreng en schep dit goed door zodat alles goed warm is.
  • Voeg eventueel fijngesneden selderij toe
  • Ik heb het geserveerd met een gebakken eitje, augurk en zilveruitjes maar je kunt hier van alles bij serveren zoals: omeletreepjes, atjar, komkommerschijfjes, gebakken uitjes, kroepoek en/of saté. 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb