Hutsepot van spruitjes met rookworst

Dit gerecht is van Jeroen Meus, een Belgische kok.

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/hutsepot-van-spruitjes-met-rookworst

 

Het gerecht is niet moeilijk te maken en ontzettend lekker. Vooral in de herfst en winter gaat deze hutsepot er wel in.

ingrediënten (4 pers.)

  • 750 g verse spruitjes
  • 3 uien
  • 1 rookworst (minstens)
  • 6 dl kippenbouillon
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappelen (loskokend)

Bereiding:

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten. Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn. Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn. Controleer of de spuitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes) Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot. Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken. Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen. Bevochtig het groentemengsel met kippenbouillon. Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni  dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen. Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur. Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen.  Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.  

  • Ik heb kippenbouillon gemaakt van kippenbouillonblokjes en gedroogde tijm gebruikt!