appeltjes onder een deken

 

 Dit recept is afkomstig uit Kook ook Holland. Dit is een oud-hollands toetje. Ik heb het uitgeprobeerd en het is ontzettend lekker en makkelijk te maken.

Volgens het origineel recept gebruiken ze hele appels maar ik heb ze in halve ringen gesneden. Ik vond dat toch wel prettiger eten. Ook heb ik meteen mijn nieuwe mini-pannetjes gebruikt.

Het recept is voor 4 personen maar  ik heb het gemaakt voor 2 personen. Makkelijk je neemt overal de helft van Lachen 

4 appels (cox orange bijv)

50gr rozijnen

80gr suiker

1 tl kaneel

25 gr boter, plus extra om in te vetten

40 gr custardpoeder

8 dl volle melk

 

Verwarm de oven voor op 175 graden celcius

Schil de appels en verwijder de klokhuizen en snij ze in ringen. Halveer de ringen. Meng in een kom de rozijnen met 2 eetl suiker en de kaneel. Vet de pannetjes(ovenschaaltjes) in met boter. Vul ze dan met de halve appelringen. Leg ze zo neer dat er in het midden een ruimte overblijft om het rozijnenmengsel in te doen.Vul met het rozijnenmengsel. Leg een klontje boter erop en bak ze in de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Roer in een kommetje de custard met de rest van de suiker en 1 dl melk tot een glad papje.

Breng in een pan de rest van de melk aan de kook en voeg roerend het custardpapje toe. Blijven roeren tot een gladde dikke vla ontstaat.

Neem de appeltjes uit de oven en schenk de custardvla hierover. Je kan dit warm of koud serveren.

Strooi er nog wat bruine basterdsuiker overheen.