uiensoep met kaastoast

uiensoep met kaastoast ©Louisa

 

Een heerlijk soepie dat nog eens goedkoop is en makkelijk te maken. En uien heb je meestal altijd wel in huis.

Benodigheden(4 pers)

1 kg uien

6 tenen knoflook

1,2 liter bouillon(rund,kip of groente)

peper/zout

laurierblaadje (1 of 2)

boter en olijfolie

paar sneetjes oud bruin of wit brood

kaas

 

Pel de uien en halveer ze. Snij de ui vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snij deze fijn.

Smelt in een pan een klont boter samen met een flinke scheut olijfolie. Bak hier de uien met de knoflook en laurier in aan. Leg de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten smoren zonder dat de uien verkleuren. Roer tussendoor regelmatig door. Hoe langzamer je ze bakt hoe zoeter en intenser de smaak wordt. De uien gaan karamelliseren

Haal dan de deksel van de pan en bak de uien op hoog vuur tot ze licht goudbruin zijn

Giet de bouillon erbij en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblad en breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.

Druk met een glas een aantal rondjes uit de sneetjes brood.

Beleg ze met geraspte kaas en leg ze onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Ik had nog paar schijfjes belegen kaas liggen die ik heb fijngesneden. Maar je kunt elke kaas nemen die je lkker vindt

 TIP: ook lekker om verse tijm als kruid mee te pruttelen of gebruik beschuit die je met gemalen kaas belegd, onder de grill laat gratineren en dan in de soep presenteert.