spaghetti bolognese met laurier

Ingrediënten(4pers)

1 kilo goede rijpe tomaten

3 grote uien

1 pnd gehakt (half om half) 

3 teentjes knoflook

25 gr boter

25 cl olijfolie

laurierblaadje 1 of 2

1 dl bouillon

prei(eventueel)

Bereiden

De uien schillen en in stukken snijden. De knoflookteentjes pellen en fijnsnijden. De tomaten ontvellen door ze in te kruizen en even onder te dompelen in kokend water. Daarna meteen in koud water dompelen en je kunt heel makkelijk het velletje verwijderen. (ik gebruik meestal verse tomaten vooral zomers als ze goedkoop zijn maar dit kun je ook vervangen door een blik gepelde tomaten)

Ziehier een filmpje op youtube van: hoe ontvel ik tomaten:

 

 

Bereidingswijze:

In een braadpan verhit je 25 gram boter en de olie. Zodra de boter gesmolten is kunnen de uien erin. Goed omscheppen. Laat de pan op middelhoogvuur staan en schep om de 2 minuten om, niet vaker want dan worden de uien niet bruin maar glazig. Herhaal dit tot de uien goed bruin zijn. Als die bruin zijn kan de knoflook erbij. Goed roeren en als de knoflookgeur is verdwenen kan het gehakt erbij. Dit moet men goed losroeren. Zodra het gehakt los is kunnen. de tomaten in zijn geheel of in stukken in de pan .Bestrooi met wat zeezout. (ik gebruik meestal gekruid gehakt en voeg dan geen zout meer toe) Dan de bouillon erbij(ik heb meestal verse bouillon in de vriezer maar het kan ook gewoon met water en een bouillonblokje)Voeg laurierblad toe. We laten de pan, zonder deksel, braden op laag vuur. Af en toe omroeren zodat de tomaten goed gaar kunnen worden.Dan gaat de deksel erop en laten we het geheel een uurtje pruttelen op laag vuur. Dan kijk ik hoe de saus is. Is het te dun dan laat ik het nog doorpruttelen met deksel araf. Te dik dan voeg ik soms nog wat bouillon toe en laat de saus ook nog doorpruttelen. Hoe langer je de saus laat doorpruttelen hoe lekkerder. Proef en voeg eventueel nog zout en/of kruiden toe naar smaak.

Dit is de basissaus en kun je verders helemaal invullen naar eigen smaak wat kruiden en groenten betreft

 Ik was en snij meestal een prei in ringen en voeg deze de laatste 10 minuten bij de saus.(anders kookt het helemaal kapot) Dit vind ik dus lkker en je hebt meer groenten in je saus. Maar je kan prei vervangen door groenten die jij lekker vindt bijvoorbeeld courgette.

Serveren met pasta of vers gebakken stokbrood

Eventueel garneren met parmezaanse kaas.

 

Vergeet niet het laurierblaadje te verwijderen met opdienen Lachen

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb